Home/Revalidatie/Kinesitherapie/Manuele lymfedrainage
Maak uw afspraak
Start uw workout

Manuele lymfedrainage in Turnhout

Deze massagevorm richt zich op het stimuleren van het lymfestelsel. Deze heeft als doel om het teveel aan vocht sneller via de lymfebanen af te voeren.

Wat is manuele lymfedrainage?

De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Welke aandoeningen kunnen verbeterd worden met behulp van lymfedrainage?

De therapie wordt vooral toegepast na een operatie of bij vochtophopingen in de arm na borstkanker.

Waarom kiezen voor manuele lymfedrainage in plaats van lymfedrainage d.m.v. apparatuur?

Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk.

Dit ritme moet  exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en de haarvaatjes. Alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd. Lymfvocht of lymfoedeem bestaat niet enkel uit vocht maar ook uit afvalstoffen, o.a. eiwitdeeltjes. Vanwege de drainagetechniek stimuleren we de lymfbanen en wordt het vocht in combinatie met eiwitten afgevoerd.

Wanneer men zou werken met een pressotoestel wordt enkel het vocht weggevoerd en blijven de eiwitdeeltjes en andere afvalstoffen achter. Deze achtergebleven eiwitdeeltjes kunnen zich dan opstapelen, worden denser en klitten aan elkaar vast. Hierdoor kan er ‘fibrosering’ ontstaan. Het weefsel wordt hard en stijf en vaak pijnlijk.

Daar waar initieel de manuele drainage de kern van oedeemtherapie was, is deze nu zodanig geëvolueerd dat de manuele drainage slechts een onderdeel is, naast zwachtelen, tapen, oefentherapie en instructies.

Manuele lymfedrainage

Wie verzorgt mijn manuele lymfedrainage behandeling?

Kathy Van Tongerloo

Waar maak ik een afspraak voor manuele lymfedrainage?

Maak een afspraak
Maak een afspraak

Praktijk Kempenlaan

Praktijk Kempenlaan

Kempenlaan 40
2300 Turnhout
014 43 78 03

Lees meer